De geschiedenis van Pian della Bandina.
Pian della Bandina is ongeveer 150 jaar oud. In het verleden was het een boerderij die wijn, olijfolie en hout produceerde. Oorspronkelijk heette het “Pian della Bandita” (vlakte van de bandieten). Dit verwijst naar het jagen dat al eeuwen plaats vindt in dit gebied. Dit jagen gebeurde zowel door jagers als stropers. Bij het registreren in de documenten van de IGM (Istituto Geografico Militare) is echter een fout gemaakt en is “Bandita” per ongeluk veranderd in “Bandina”.
Onderstaande foto’s zijn uit 1994, toen werd besloten om de panden volledig af te breken en opnieuw op te bouwen met comfortabele en ruime appartementen.

Verbouwing grote boerderij
In 1995 werd de oude boerderij volledig afgebroken. Er werd begonnen met het bouwen van een grote kelder en een nieuwe fundering. Met moderne bouwmethoden werd het pand opnieuw gebouwd. Met o.a. spouwmuren voor de isolatie en een metalen constructie om het pand te beschermen tegen alle natuur invloeden. De buitenzijde werd opnieuw opgebouwd met de oude stenen van het originele gebouw. Zo bleef de traditionele Umbrische stijl behouden. Met het aanleggen van de elektra en het leidingwerk werd meteen rekening gehouden met alle appartementen die werden gebouwd. Zo is er systeem dat zorgt voor voldoende waterdruk voor alle appartementen. Ook de elektra voorziet in voldoende groepen voor alle appartementen. Al is de centrale groepenkast inmiddels al wel vervangen.
Het eindresultaat is een prachtig comfortabel gebouw op een prachtige locatie!

Vrijstaande Villa “Il Cotogno
Een leuk weetje over onze vrijstaande Villa “Il Cotogno”: het was vroeger een groot kippenhok en werd gebruikt om kippen te fokken…. Denk daar maar eens aan als dit uw verblijf is tijdens uw vakantie bij Pian della Bandina 😉.
Eind 1995 is ook dit gebouw volledig afgebroken. Vervolgens is er een prachtige vrijstaande villa opgebouwd. Ook hier is weer gebruik gemaakt van een stalen constructie en zijn er spouwmuren gemaakt.
De villa heeft 2 slaapkamers en in totaal 6 slaapplekken, biedt veel privacy en heeft onder meer 2 overdekte privé terrassen. Vooral het terras bij de voordeur is zeer comfortabel op warme dagen: uit de zon, met een beetje wind en een prachtig uitzicht!
Van de oude bewoners (de kippen) is niets meer te merken. De huidige naam “Il Cotogno” verwijst naar een Kweepeer. Deze boom staat prominent naar de villa.

Het Zwembad
Ook in 1995 werd begonnen met het aanleggen van een zwembad. Tussen 2 grote olijfbomen is een prachtig en groot zwembad van 14 meter bij 7 meter aangelegd. Deze bomen bieden een comfortabele beschutting tegen de zon. Naast het zwembad werd een gebouw geplaatst voor onder andere een damestoilet, herentoilet, de technische installatie van het zwembad en opslag. Later is het terras rond het zwembad vervangen door een iets groter terras van meer duurzame materialen. Ook ligt er inmiddels een houten terras om comfortabel te genieten. Om het zwembad staan nu ligbedden om comfortabele aan het zwembad te liggen.
In 1996 werd het poolhouse van ongeveer 11 meter bij 7 meter naast het zwembad gebouwd. Een grote ruimte die wij gebruiken als gemeenschappelijke ruimte. Hier staan tafels en stoelen om comfortabel en overdekt te zitten.

De voltooiing
In 1996 werd de verbouwing van Pian della Bandina voltooid. Daarnaast werd de tuin verder aangelegd. Er werden onder andere olijfbomen, fruitbomen, planten en struiken geplant. Inmiddels hebben we onder andere diverse olijfbomen, 3 verschillende soorten pruimenbomen, een kweepeer, een laurierstruik, een hazelnootboom, een walnootboom, een vijgenboom, een kastanjeboom en een kersenboom. Nu zo’n 25 jaar later geeft deze begroeiing een mooie natuurlijke aankleding en tal van fijne plekken met schaduw.
De gazebo is inmiddels een heus poolhouse geworden, voorzien van een keuken en tafels & stoelen om te relaxen. De ruimte wordt nu o.a. gebruikt om spelletjes te spelen, een boek te lezen, tv te kijken en er zijn afgelopen jaar al diversen mooie tekeningen en schilderijen gemaakt. Enkele fanatieke studenten hebben er zelfs zitten studeren. Ook organiseren we hier onze gezamenlijke BQQ- en pizza-avonden.
Ook ligt er tegenwoordig tussen het zwembad en het poolhouse een groot terras met terrasmeubilair, een parasol en een schaduwdoek.